Blog

Sterker door Strijd Rotterdam

Feyenoord kampioen – van honger en hunkering naar een orkaan van vreugde

Zondag 14 mei 2017 … EINDELIJK. Daar was die dan; de landstitel voor Feyenoord. Na 18 jaar hunkering en na een week tussen hoop en vrees barstte Rotterdam in vreugde uit door het kampioenschap van Feyenoord in de eredivisie. Een ongekende eruptie van blijdschap maakte zich meester van de stad. De kans is klein dat de ontlading ooit nog eens zo groot zal zijn, als Feyenoord weer kampioen wordt.

Feyenoord kampioen 2016-2017

De hunkering begon 18 jaar geleden. In 1999 werd Feyenoord voor het laatst kampioen van de eredivisie. Met spelers als Paul Bosvelt, Henk Fräser, Ulrich van Gobbel, Jerzy Dudek en Julio Cruz werd onder leiding van coach Leo Beenhakker de 14de titel in de clubhistorie behaald. Met een volksfeest als gevolg en de verwachting dat – op basis van de status van Feyenoord als topclub en mede gevoed door historische data – een volgende titel een kwestie van tijd zou zijn. Dat viel echter flink tegen. Een lange magere periode zou volgen, gecamoufleerd door het enorme succes met het winnen van de UEFA-cup in 2002. In 18 jaar tijd werd Feyenoord slechts drie keer 2de in de competitie en raakte het meer en meer gewend aan de bijrol die het speelde in de strijd om het landskampioenschap. Deze gewenning conflicteerde met de aanhoudende honger naar succes en de status die Feyenoord als topclub had. Was het niet Feyenoord dat als eerste de Europa Cup 1 won. Was het niet Feyenoord dat als eerste de Wereldbeker won. En was het niet Feyenoord dat traditioneel de strijd aangaat met Ajax en PSV om de titel.

Feyenoord – honger naar het kampioenschap

Mede door problemen met management en op financieel gebied moest Feyenoord jarenlang de ambities bijstellen. De honger naar een kampioenschap groeide en groeide. En naarmate de jaren verstreken werd die vergezeld door hunkering. In het seizoen 2015-2016 was er voor het eerst weer een gevoel dat er echt om een kampioenschap gestreden kon worden. Dirk Kuijt was teruggekeerd bij zijn oude club en de resultaten waren goed. In december stond Feyenoord met Ajax en PSV bovenaan de ranglijst binnen 3 punten afstand van elkaar. Wat er volgde was een even onverwachte als onverklaarbare reeks van 7 nederlagen en de titelaspiraties waren in rook opgegaan. Een grote deceptie, die de honger en hunkering enkel deed toenemen. Feyenoord won nog wel de beker en dat was reden tot juichen, maar een nieuw litteken had de club wel opgelopen. Om die reden en mede door het bescheiden aantal aankopen waren er weinige die Feyenoord als kandidaat zagen voor het kampioenschap in het nieuwe jaar. En toen gebeurde het…

Feyenoord kampioen

Foto: kivnl / Shutterstock.com

Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuijt – op weg naar de Coolsingel

Het begon op zondag 7 augustus 2016 in het Noorden van het land. Bij FC Groningen won Feyenoord met 0-5 en het stond direct bovenaan de ranglijst van de eredivisie. Een overwinning volgde, en nog een en nog een…. na 9 wedstrijden stond Feyenoord nog steeds bovenaan en nota bene met de volle winst. De eerste gelijke spelen volgden, onder andere tegen Ajax in De Kuip. En zelfs een nederlaag tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles. Maar Feyenoord stond nog steeds bovenaan en toonde veerkracht en blijvende vorm. In december had Feyenoord de herfsttitel te pakken; op zich niets waard, maar langzaam aan werd het woord kampioenschap in de mond genomen. Met een sterke reeks van 7 overwinningen opende Feyenoord het nieuwe jaar, maar omdat ook de concurrentie bleef winnen, nam het geen afstand. Inmiddels was Feyenoord wel titelkandidaat nummer 1 en in Rotterdam werd gedroomd én gesproken over de titel en een terugkeer naar de Coolsingel. Een grillige periode volgde met twee nederlagen en een gelijkspel. De spanning werd groter en de druk op de ploeg van Giovanni van Bronckhorst nam toe.

 

Hoe zwaarder de strijd, des te zoeter de overwinning

De voorsprong op concurrent Ajax was op 3 competitieronden voor het einde geslonken tot 1 punt. Maar plots was daar de nederlaag van Ajax tegen PSV. De voorsprong was weer 4 punten en Feyenoord had de mogelijkheid om in de voorlaatste wedstrijd bij Excelsior kampioen te worden. Rotterdam en alles dat Feyenoord een warm hart toedraagt nam een voorschot op de titel. De kampioenswedstrijd op Woudestein, een aanstaande huldiging, draaiboeken voor festiviteiten, grote vlaggen op gebouwen in de stad. Feyenoord zou eindelijk weer eens kampioen worden. Een hele generatie zou eindelijk eens meemaken wat dat betekent en aan alles in de stad voelde je dat er een bijzondere zondag aan zat te komen. En bijzonder werd het. In een ontluisterende anti-climax verloor Feyenoord met 3-0, de grootste nederlaag van het seizoen, en Ajax won, zodat het gat weer werd verkleind tot 1 punt. Een kater van reuzenproporties was het gevolg en de angst dat het goed zou komen vocht om voorrang met het vertrouwen dat voorheen zo groot was in de goede afloop.

Feyenoord Kampioen

Feyenoord kampioen – een eruptie van geluk in Rotterdam

Er hing een vreemde sfeer in de stad in de week voorafgaand aan de laatste wedstrijd tegen Heracles. Waar een week eerder de stad zich opmaakt voor een zeker volksfeest, leefde de meeste fans nu tussen hoop en vrees. De honger en hunkering naar het kampioenschap waren door de nederlaag tegen Excelsior weer bloot gelegd, misschien wel bloter dan ooit. En de spanning was daar, de druk immens en de gedachte dat het mis zou gaan was angstaanjagend. Op zondag 14 mei 14.30 uur was het zover. Een ongekende sfeer in De Kuip; duizenden fans in Ahoy, op terrassen in Rotterdam, gekluisterd aan de radio en een spanning die zijn weerga niet kent. De wedstrijd was nog geen minuut oud en daar was hij (al): Dirk Kuijt. Direct een kans alleen voor de keeper en gedecideerd en zonder twijfel joeg hij de bal in de goal. Rotterdam ontplofte. Tien minuten later scoorde Kuijt weer en aan het einde van de wedstrijd had hij er drie doelpunten in liggen en zorgde persoonlijk dat de ploeg met 3-1 van Heracles won. FEYENOORD KAMPIOEN!!! Vreugde, blijdschap, opluchting, tranen en alle vergelijkbare emoties gieren door het stadion, de stad en zelfs door het land. De Kuip is in extase, de Hofpleinvijver loopt vol met juichende fans en overal wordt er feest gevierd. Maandag volgt er een huldiging met 150.000 fans op de Coolsingel, die de ploeg toejuichen en toezingen. Het is een volksfeest van jewelste.

Dit Feyenoord heeft geschiedenis geschreven

Nu er enkele weken voorbij zijn wordt steeds duidelijker wat er gebeurd is. Feyenoord heeft geschiedenis geschreven en een van dien aard, die men waarschijnlijk nooit meer mee maakt. Feyenoord wordt nog vaker kampioen. Misschien snel. Misschien dat het even duurt. Misschien dat het zelfs lang duurt. Maar hoe dan ook. De combinatie van een legioen & een generatie die 18 jaar wacht op een titel, een ploeg die een seizoen lang bovenaan staat, een spanning die groter en groter wordt tot aan de laatste speeldag, het verhaal van een Dirk Kuijt, die eigenhandig zijn Feyenoord over de streep helpt en een huldiging van dusdanige proporties maken wij waarschijnlijk nooit meer mee in Rotterdam…

Hand in Hand, kameraden….
Mister Rotterdam feliciteert Feyenoord met het behalen van het kampioenschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *